Tırnak Batması Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Tırnak Batması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Batması

Tırnak batması, tırnağın çevresindeki deriye gömülerek, yumuşak dokuyu sıkıştırıp zarar vermesi sonucunda oluşan bir durumdur. Genellikle tırnak batması, sert tırnak yapısının deriye baskı yapması sonucu meydana gelir. Bu durum, enfeksiyon riski taşır ve çoğunlukla ayak baş parmağında görülür. Tırnak batması, genetik yatkınlıktan kaynaklanabileceği gibi, yanlış tırnak kesimi ve uygun olmayan ayakkabı kullanımı gibi dış etkenlerden de kaynaklanabilir.

Tırnak Batmasının Belirtileri

  • Tırnağın kenarlarında kızarıklık
  • Şişlik ve ağrı
  • İltihaplanma ve akıntı
  • Ayakta kötü koku

Tırnak Batmasının Nedenleri

  • Dar ve yüksek topuklu ayakkabı kullanımı
  • Yanlış tırnak kesimi
  • Tırnak kenarlarında oluşan yaralanmalar
  • Genetik yatkınlık
  • Hamilelik, hızlı büyüme dönemi ve aşırı kilo alımı

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Tırnak Batması

Hamilelik döneminde vücutta oluşan ödemler tırnak batmalarını artırabilir. Birçok hasta, hamilelik veya emzirme döneminde ilaç kullanamayacaklarını düşündükleri için bu duruma katlanmaya çalışırlar. Ancak, doktora başvurmak ve doktorun onay vereceği antibiyotik veya ağrı kesici ilaçları kullanmak mümkündür.

Tırnak Bozukluklarından Kaynaklanan Tırnak Batması

Tırnaklarda oluşan mantar enfeksiyonları, tırnağın deriye doğru büyüyerek batmasına neden olabilir. Bu durumda, mantar enfeksiyonu ve batık tırnak ileri seviyedeyse, tırnağın köküyle birlikte cerrahi operasyonla alınması gerekebilir.

Tırnak Batmasının Tedavisi

Tırnak batması erken dönemde fark edilirse, evde uygulanacak tedavi yöntemleriyle cerrahi operasyona gerek kalmadan iyileştirilebilir.

  • Ayaklarınızı günde birkaç kez sıcak suda bekletin ve sabunlu suyla yıkayın.
  • İltihaplı tırnağın temiz ve kuru olmasına özen gösterin.
  • Batık tırnak iyileşene kadar terlik veya açık ayakkabı kullanın.
  • Deriye batan tırnağın köşesini tırnak makasıyla kaldırarak arasına pamuk yerleştirin. Bu işlem acı verse de tırnak dışa doğru büyüyerek batma sorununu ortadan kaldıracaktır.

Bu yöntemler etkili olmazsa, doktora başvurulmalıdır. Doktor, enfeksiyonun kemiğe kadar ilerleyip ilerlemediğini anlamak için röntgen çekebilir ve gerekirse tetanos aşısı yapabilir.

Tırnak batması durumunda genellikle lokal anestezi uygulanarak parmak uyuşturulur. Batan tırnağın iyileşmesi için yeni dokular kaldırılabilir ve tırnak batmasının tekrarlamaması için bazı hücreler kimyasal ilaçlarla yok edilebilir. Operasyondan sonra yara düzenli olarak kontrol edilip pansuman yapılır ve yeniden enfeksiyon kapmaması için antibiyotik önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İslâm

21 Mayıs 2024 Salı

Ben bir şeyi merak ediyorum: Ben de de tırnak batması olduğunu düşündüyüm bir sağlık sorunu yaşadım. İlk önce iltihap çıktı annem tırnağımı derin kestiğim için böyle olduğunu söyledi. Ve iltihapla beraber bir ağrı da vardı. Bu 1/1,5 ay sürdü. Doktor ilaç verdi ve iki hafta sonra geçti. Bu tırnak batmasımıydı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tırnak batması yaşadığın belirtilere göre muhtemel görünüyor. Tırnak batması, genellikle tırnağın kenarının ete batması ve bu nedenle iltihaplanma ve ağrıya yol açması ile karakterizedir. Annene tırnağı derin kesmek bu durumu tetikleyebilir. Doktorun verdiği ilaçlarla iyileşmiş olman, tırnak batmasının tedavi edilmiş olabileceğini gösterir. Gelecekte aynı sorunu yaşamamak için tırnaklarını düzgün şekilde kesmeye ve hijyene dikkat etmen önemli.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tırnak Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Çürümesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tırnak Çökmesi Tedavi Edilebilir mi?

Tırnak Çökmesi Tedavi Edilebilir mi?