Tırnak Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Tırnak Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Düşmesi

Tırnaklar, el ve ayak parmaklarının ucunda bulunan ve parmakları koruyarak işlevlerini artıran yapılardır. Tırnaklar, kişinin dokunma duyusunu hissetmesine yardımcı olur ve kök, gövde ve uç olmak üzere üç bölümden oluşur. Tırnaklarımız, bağlı olduğu köklerden başlayarak ileri doğru uzarlar ve kök ile olan bağlantıları biraz ya da tamamen koptuğunda tırnaklar düşebilir. Ancak düşen tırnağın kökü aşırı derecede zarar görmediyse, yerine mutlaka yenisi çıkacaktır.

Çeşitli nedenlerle zarar gören tırnaklar önce kopar ve daha sonra morarmanın ardından karararak kendini bırakarak düşerler. Tırnaklarda morarmanın olduğu durumlarda tırnak düşmeyerek kendini yenileyebilir. Ancak morarma ileri durumda ise ve tırnak kararmaya başladıysa muhtemelen tırnak düşecektir.

Tırnak Düşmesi Neden Olur?
  • Fiziksel aktiviteler esnasında parmaklara alınan darbeler
  • Ayak parmaklarını rahatsız eden dar ve sivri burunlu ayakkabılar giymek
  • El parmaklarını çekmece, kapı ve dolap gibi yerlerin arasında sıkıştırmak
  • Oje çıkarmak için kullanılan aseton maddesinin ve bazı kimyasal maddelerin tırnağa verdiği zararlar
  • Kemoterapi tedavisi görülmesi gereken hastalıklar
  • Kullanılan bazı sıtma ilaçları
  • Sedef hastalığının tırnaklara bulaşmış olması
  • Tırnaklarda oluşan bazı mantar hastalıkları tırnakların sararıp kalınlaşarak yatağından kopup düşmesine neden olabilir

Tırnak Düşmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnaklarda oluşan morarma ve kararma sırasında tırnağın kendiliğinden düşmesi beklenmelidir. Düşen tırnaklar genellikle 6 ay ile 18 ay içerisinde tamamen eski haline dönmektedir. Bu süre boyunca kişi, ayağını rahatsız eden dar çoraplar ve topuklu ayakkabılar giymekten kaçınarak tırnağa zarar verecek hareketlerden uzak durmalıdır. Eğer tırnak, yatağından çıktıysa ve çıkarılabilecek durumda ise tırnak makası yardımıyla yerinden çıkarılıp oksijen tedavisi uygulanabilir. Ancak bu işlem, tırnağın kökü ile bağlantısı kopmamış tırnaklara uygulandığı takdirde kişiye hem acı verir hem de tırnağın iltihaplanmasına neden olabilir.

Tırnak düştükten sonra iyileşmesine yardımcı olacak bakır peptitleri içeren krem ve losyonlar kullanılarak tırnağın bakımı yapılabilir. Aynı zamanda bazı ağrı kesici kremler kullanmak, yeni çıkacak olan tırnağın yaratacağı ağrı gibi durumları engelleyebilir. Eğer tırnak düşmesi mantar enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa hastalar doktora başvurmalıdır ve doktorun uygun göreceği kremler kullanılmalıdır.

Tırnak düşmesi ya da herhangi bir tırnak rahatsızlığı ile karşılaşıldığında, profesyonel sağlık hizmeti almak oldukça önemlidir. Kendi kendine tedavi yöntemleri uygulamak yerine bir uzman görüşüne başvurmak, daha hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Elçi

10 Mayıs 2024 Cuma

Halı saha maçında topa sert bir şekilde vururken karşı takımdan arkadaş ayağını uzattı ve ayağına vurdum. Ayak parmağım çok ağrısı ve oyunu yarım bırakmak zorunda kaldım. Ertesi gün direk ayak baş parmağım morarmaya başladı ve dün de tırnağım düştü. Tırnak düşmesi tedavisi nasıl olur? Hastaneye gitmeme gerek var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayak baş parmağındaki morarma ve tırnağın düşmesi ciddi bir yaralanmayın belirtisi olabilir. Hastaneye gitmeniz ve bir doktor tarafından değerlendirilmeniz önemlidir. Özellikle enfeksiyon riskini önlemek için temiz ve steril bir ortamda tedavi edilmelidir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tırnak Yarası Nasıl Geçer?

Tırnak Yarası Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tırnak Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Sararması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Tırnak Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Tırnak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak İzi Nasıl Geçer?

Tırnak İzi Nasıl Geçer?

Güncel

Tırnakta Dikey Çizgilerin Sebepleri

Tırnakta Dikey Çizgilerin Sebepleri

Güncel

Tırnak Eti Bakımı Nasıl Yapılır?

Tırnak Eti Bakımı Nasıl Yapılır?