Tırnak Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Tırnak Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Bozukluğu

Tırnaklarda gözle görülen normal olmayan görüntüler tırnak bozuklukları olarak adlandırılır. Tırnak bozukluklarının aslında bazı hastalıkların işareti olduğu bilinmelidir ve ihmal edilmemelidir. Tırnaklarınız çabuk kırılıyorsa, rengi mat ise, aşırı derecede kalınsa, rengi sürekli değişirse ve oldukça esnek bir yapıya sahipse bu durumlar birçok hastalığın işareti olabilmektedir.

Tırnak Bozukluğu Neden Olur?

  • Tırnakların üzerindeki ölü derilerde oluşan mantar enfeksiyonları
  • Tırnakların yanlış kesilmesi
  • Tırnak bakımına ve temizliğine dikkat edilmemesi
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Tırnakların aşırı ısıya maruz kalması
  • Bazı genetik hastalıklardan dolayı tırnağın incelmesi
  • Ojeyi temizlemek için kullanılan asetonun fazla sıklıkta kullanılması
  • Tırnakların etrafındaki çıkan derilerin koparılmasından dolayı oluşan enfeksiyonlar
  • Tırnaklarda kimyasal maddelerden dolayı oluşan hasarlar
  • Ayak tırnaklarını rahatsız eden dar ve sivri uçlu ayakkabılar giymek

Tırnak Bozuklukları ve İşaret Ettiği Hastalıklar

Kırılmış Tırnaklar

Vücutta protein ve C vitamini eksikliğinden, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanır. Sedef hastalığının belirtisi olarak düşünülebilir.

İnce ve Kuruyan Tırnaklar

Kuruyan tırnaklar çok çabuk kırılarak tiroit hastalıklarına işaret eder. Ayrıca bu tırnaklar mantar enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir.

Kalın ve Sert Tırnaklar

Mantar enfeksiyonlarının ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarının belirtisi olabilir.

Kaşık Tırnaklar

Vücuttaki demir oranının düşük olmasından kaynaklanır ve bu tırnaklar kansızlığa işaret eder.

Farklı Renklerdeki Tırnaklar

Tırnakta oluşan kırmızı çizgiler kalp hastalıklarının, beyaz ve renksiz tırnaklar hepatit gibi karaciğer rahatsızlıklarının, koyu renkli çizgiler ise yaşlılığın belirtisidir. Tırnakların morarması da kandaki oksijen oranının az olmasından kaynaklanmaktadır.

Çıkıntılı Tırnaklar

Bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının belirtisi olabilir ve çinko eksikliğinden kaynaklanır.

Tırnak bozukluğu, görüldüğü gibi birçok hastalığın işareti olarak kendini belli etmektedir. Bu nedenle sağlığınızın korunması için tırnaklarınızın kontrolü ihmal edilmemelidir.

Tırnak Bozukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dermatoloji uzmanlarına gidilerek çeşitli kan, laboratuvar incelemeleri ve patolojik değerlendirmeler yapılarak tırnak bozukluklarının altında yatan nedenler araştırılıp bulunmalı ve buna göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

şükrü

26 Nisan 2024 Cuma

Merhaba benim 2 elimin de baş parmak tirnaklari yarim çıkıyor doğuştan beri bu şekilde neden kaynaklanıyor olabilir ve çaresi var mıdır ??? Yardımcı olursanız sevinirim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Şükrü,

Baş parmak tırnaklarınızın yarım çıkması doğuştan beri devam eden bir durum olduğu için genetik bir faktör söz konusu olabilir. Bu tür durumlar nadir de olsa görülebilir ve genellikle tırnak matrisinin (tırnağın oluştuğu yer) yapısal bir sorunu ile ilişkilidir.

Bu durumu daha detaylı bir şekilde değerlendirebilmek için bir dermatoloğa veya bir ortopedi uzmanına başvurmanızda fayda var. Uzman doktorlar gerekli tetkikleri yaparak size daha kesin bir teşhis ve tedavi planı sunabilirler.

Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda bir çözüm bulabilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Manolya

Tırnaklar da vitamin eksikliği ve çinko eksikliği olduğunda kırılmalar meydana gelir. Özellikle el tırnakların da bu tür rahatsızlıklar olmaktadır. Tırnakları güçlendirici vitaminler tüketmeniz lazım. Yoksa sürekli kendini yenileyen tırnak düşer. Birde mantar olduğunda tırnak kararır ve kendini atar. Siz bir dermatoloji doktoruna gidin size ilaç tedavisi uygulayarak bu şekilde kurtulursunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni