Ayak Tırnağı Batması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak tırnağı batması, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve yürümeyi zorlaştıran bir sorundur. Genellikle tırnağın deriye doğru batması sonucu oluşan rahatsızlık, enfeksiyon riski taşır. Doğru tırnak bakımı ve uygun ayakkabı seçimiyle önlenebilir. Erken müdahale, rahatsızlığı hafifletebilir.
Ayak Tırnağı Batması Belirtileri ve Tedavisi
02 Eylül 2024
Ayak Tırnağı Batması

Ayak tırnağı batması, pek çok kişide rastlanan ve bu kişilerde günlük aktivitelerin yanı sıra yürümeyi kısıtlayacak derecede rahatsızlık vererek ağrıya sebep olan bir durumdur. Ayak parmaklarının tamamını etkisi altına alabilecek bu sorun sıklıkla ayak baş parmağında kendini gösterir. Tırnak batması genellikle tırnağın uzama aşamasında, uzayan tırnağın iki taraflı veya tek taraflı olarak derinin iç kısmına doğru uzamasıyla meydana gelen inflamasyon neticesinde, tırnak etrafında bulunan dokunun tırnağın üzerine ilerlemesiyle oluşur. Tırnak normal şartlarda tırnak kökünde ve deri altında yer alan germinal matriks adı verilen kısımda oluşturulup, tırnak yatağı adı verilen parmağın üst kısmından yukarıya doğru uzar. Ancak bazı durumlarda tırnağın uç bölümleri yan kısımlarından deriye batarak gömülür ve bu bölgede reaksiyon başlar. Bazı durumlarda ise yalnızca kenarlarda olmaksızın tüm tırnak yatağında tırnak batık hale gelir. Her iki türde de belirtiler parmakta şişme ve ağrılarla kendini gösterir. Tırnak batmasının gerçekleştiği kısımda bazı durumlarda enfeksiyon veya kanama meydana gelebilir. Bu durumda özellikle ayakkabı giymek kişilere ızdırap verici olurken, bu problem şeker hastalarında ise geç anlaşıldığı zamanlarda hastanın ayağını kaybetmesine bile neden olabilir.

Ayak Tırnağı Batması Neden Olur?

  • Tırnaklarda mantar hastalığının var olması
  • Ayak tırnaklarının derin ve yanlış kesilmesi
  • Ayak tırnaklarının sürekli darbe alması
  • Ayağı rahatsız eden sivri ve dar burunlu ayakkabı giymek
  • Gebelik ve doğumdan sonra meydana gelen ödemler
  • Aşırı derecede kilo almak

Ayak Tırnağının Batması Nasıl Engellenir?

Tırnak batmalarını önlemek amacıyla, ayak tırnaklarının dibinden kısa kesilmemesi, düz kesilmesi ve uygulanan kesimin ardından törpülenerek düzeltilmesi oldukça önemlidir. Giyilen ayakkabının burun kısmının dar olmasından ve ayağı sıkan ayakkabılardan uzak durulması önerilmektedir. Ayrıca ayakların ıslak ve nemli bırakılmaması, parmak kenarlarının kabuklanması ve kurumasına bağlı çatlakların meydana gelmesine mani olmak gerekir. Nedeni ise nemli ve ıslak kalan tırnak uçlarında üreyen mantarlar ayak tırnaklarında mantar hastalığına neden olarak tırnaklar kalınlaşarak sertleşip deride batmalara neden olacaktır. Genellikle spor yaparken giyilen ayakkabıların sağlıklı seçilmesi oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca tırnaklar uzadığında kenarlarından başlayarak düz kesim yapılmalıdır. Tırnak batma problemi çocuklarda daha çok rastlanmaktadır. Çocuklarda rastlanan bu sorun doğumdan sonra meydana gelerek ömür boyu sürebilmektedir.

Ayak Tırnağı Batması Tedavi Şekli

Ayak tırnağı batması ile gerçekleşen rahatsızlığın tedavisi henüz yeni başladığı anlarda, cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmadan gün içerisinde tırnağa 3-4 defa ılık su içerisinde bekletilerek, antiseptikler yardımıyla tırnağın temizlenmesi ve antibiyotik içerikli kremler veya ağız yoluyla alınan antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Yine batan tırnağı sıcak su içerisinde bekleterek yumuşamasını sağladıktan sonra antiseptik uygulamak ve tırnağın üzerini pamuk yardımıyla kapatmak oldukça faydalıdır. Bu işlem tırnak ve deri arasında tampon vazifesi görmesinden dolayı tırnağın batmadan uzamasına yardımcı olur. Uzayan tırnak düz kesim uygulanarak kesilmelidir. Tırnakta hafif bir batma mevcutsa pamuk uygulamak yerine özellikle tırnak teli kullanılmalıdır. Tırnak telleri genellikle tırnakların çekilmesini önlemesinin yanı sıra batık tırnağın konveks biçimini kaldırarak, tırnak kenarlarını deriden ve tırnak yatağından hafifçe kaldırarak batmaya meyilli tırnağın batmasını engeller. Tırnak teli uygulaması yaklaşık olarak bir ay boyunca uygulandığında batık tırnaklar üzerinde iyileştirici etkilere sahiptir. Ancak tırnak teli uygulaması iş gücü kayıplarına ve ağrı sebep olması nedeniyle fazla tercih edilmemektedir. Daha ileri boyutlara varmış tırnak batmaları sorunlarında ise batan tırnağın bir bölümü, tırnak yatağı ile batan derinin şişen kısmı ile kesilmesi ve tırnak kökünün temizlenmesinin yanında fenol uygulaması, elektrokoter yardımıyla tahrip etme ve gümüş nitrat uygulama işlemleri yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ertek

25 Temmuz 2024 Perşembe

Ayak tırnağımda batma hissi yaşıyorum ve yürürken ciddi ağrıya sebep oluyor. Acaba tırnaklarımı yanlış mı kesiyorum ya da ayakkabılarımım darlığından kaynaklanabilir mi? Bu durumda hangi önlemleri almalıyım ve tedavi için hangi adımları izlemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ertek,

Ayak tırnağında batma hissi ve yürüken ağrı yaşaman oldukça rahatsız edici olabilir. Bu durum, genellikle tırnağın yanlış kesilmesi veya dar ayakkabı giymekten kaynaklanır. Tırnaklarını çok kısa veya yuvarlak kesmek tırnak batmasına yol açabilir. Aynı şekilde, ayağı sıkan ayakkabılar da tırnağın yanlış büyümesine ve batmasına neden olabilir.

Öncelikle, tırnaklarını düz şekilde ve çok kısa kesmemeye özen göster. Ayrıca, rahat ve geniş ayakkabılar giymek de önemlidir. Tırnak batması problemin devam ederse, bir ayak sağlığı uzmanına veya dermatologa başvurman faydalı olacaktır. Doktor, tırnağının durumuna göre uygun tedaviyi önerebilir ve gerekirse küçük bir cerrahi müdahale yapabilir.

Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda rahatlama sağlarsın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Elde Tırnak Batması Belirtileri ve Tedavisi

Elde Tırnak Batması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tırnak İzi Nasıl Geçer?

Tırnak İzi Nasıl Geçer?